Verenigingsagenda

De verenigingsavonden worden gehouden in Cultureel Centrum De Huesmolen, De Huesmolen 60, 1625 HZ Hoorn.
We starten de avond om 20:00 uur.

18 maart
2022
Jaarvergadering

Jaarvergadering.   Alleen voor leden, geen introducees.

26 maart 2022 Vrijwilligersmarkt 2022

Zaterdag 26 maart, Sportcentrum Hoorn, Holenweg 14A, 1624 PB Hoorn
De markt is voor potentiële vrijwilligers dé uitgelezen plek om op een laagdrempelige manier te ontdekken wat er voor diversiteit aan vrijwilligerswerk in West-Friesland wordt aangeboden. Ook wij zijn van de partij! Een impressie van hoe de Vrijwilligersmarkt in november vorig jaar was? Bekijk dan hier het filmpje!

22 april
2022
Verenigingsavond

Invulling volgt

7 mei
2022
Beemster Bijenmarkt 2022 en Noord-Hollandse imkersdag

Zaterdag 7 mei, De Kerckhaen, Jisperweg 57, 1464 NG Westbeemster
Voor bijenhouders, imkers, niet-imkers en andere belangstellenden is er weer een grandioze Beemster Bijenmarkt in en om gebouw De Kerckhaen.
Hou komende maanden deze pagina in de gaten voor updates.

   
18 februari
2022
Verenigingsavond

Vervallen wegens weersomstandigheden

21 januari
2022
Verenigingsavond

Geannuleerd door coronamaatregelen

9 september
2021
Jaarvergadering

Jaarvergadering en afsluiting 2020.  Alleen voor leden, geen introducees.

21 januari
2022
Verenigingsavond

Geannuleerd door coronamaatregelen

3 september
2020
Jaarvergadering

Jaarvergadering en afsluiting 2019.

24 april
2020
Verenigingsavond VERVALLEN

Laatste verenigingsavond van het seizoen kan helaas niet doorgaan.

28 februari
2020
Verenigingsavond

Deze avond zal Robin Gosliga uit het Friese Nijega spreken over zijn manier van imkeren. Hij geeft een inkijk in zijn imkermethode, het gehele jaar rond. Robin houdt bijen in onder meer de Biesbosch en zal laten zien hoe het er daar aan toe gaat met de dracht van de springbalsemien. Zijn methode heeft de naam een enorme hoge honing opbrengst mogelijk te maken. Kortom, weer een echte praktijkbijeenkomst aan de vooravond van het nieuwe bijenseizoen!

14 februari
2020
Groepsavond

Op vrijdagavond 14 februari 2020 organiseert Bijenteeltvereniging Beemster & Omstreken een groepsavond. Peter Linnartz zal deze avond spreken over “Duurzaam imkeren voor bij en honing”. Peter Linnartz is ervaren professioneel imker. Met veel beeldmateriaal neemt hij ons mee in zijn werkwijze door het hele seizoen. De groepsavond begint om 20.00 uur en vindt plaats in De Kerkhaen, Jisperweg 57 te Westbeemster.

31 januari
2020
Verenigingsavond

Willem Nijhuis zal spreken over Imkerij Van Dam.

27 september
2019
Verenigingsavond

Eerste verenigingsavond van het nieuwe seizoen. Tijdens deze avond zal Jan Koomen ingaan op het inwinteren van volken. Verschillende methoden worden behandeld en de voor en nadelen besproken. Uiteraard houden we ook weer een verloting.

25 mei
2019
Overlarfdag

Wij organiseren de jaarlijkse overlarf dag weer op mijn bijenstand,aan de Vennen weg in Hoorn. De locatie word aan gegeven met een bord en vlag.
Wij larven over van Buckfast en Carnica bijen. Ieder kan 10 larven krijgen voor eigen gebruik.
Als er imkers naar een bevruchtingsstation gaan dan kan er in samenspraak op een andere datum worden overgelarft.
Let op de tijd, die is van 12.00 tot 14.00 uur. Kom op tijd dit om teleurstelling te voorkomen.
Wij zien jullie graag op 25 Mei zijn er nog vragen bel : Jan 0681282192 of Martijn 0651285831. P.s de koffie staat klaar.

19 mei
2019
Excursie naar het bijenpark in Amsterdam.

Onze leden zijn welkom op het bijenpark en krijgen daar een excursie wat afgesloten wordt met een lezing gegeven door Ko Veltman.

26 april
2019
Verenigingsavond

Bert Jan Hoff komt spreken over het op te zetten VSH-bijen project waar hij de trekker van is.

29 maart
2019
Jaarvergadering

Jaarvergadering en afsluiting 2018.  Alleen voor leden, geen introducees.

22 februari
2019
Verenigingsavond

Martijn gaat ons meenemen in het maken van afleggers en het invoeren van moeren.

25 januari
2019
Verenigingsavond

We hebben Frens Pries, researcher bijengezondheid aan de Hogeschool InHolland in Amsterdam en raadslid NBV, bereid gevonden te komen spreken. Het eerste deel betreft een toelichting op zijn rol als ledenraadslid bij de NBV en de vraag wat hij in die rol voor ons kan betekenen. Het tweede deel wordt een boeiende lezing over het onderwerp "Onderzoek naar de kwaliteit van honing en bijenwas’, een onderwerp wat tegenwoordig volop in de aandacht staat.

2 november
2018
Groepsavond Noord-Holland

Op 2 november 2018 wordt in De Kerkhaen, Jisperweg 57 te Westbeemster de jaarlijkse groepsavond gehouden.Zeer actueel, BartJan Fernhout komt vertellen over Arista Bees Research, over bijen die varroa sensitieve hygiene (VSH) gedrag vertonen. elke imker heeft wel kennis genomen van de Brandpunt uitzending in mei dit jaar over SUPERBIJEN. Heb je die gemist, kijk dan nog eens op: https://brandpuntplus.kro-ncrv.nl/brandpuntplus/oplossing-bijensterfte/ . Iedereen is welkom! Graag tot vrijdag 2 november.

28 september
2018
Verenigingsavond

Vrijdagavond 28 september 2018 gaat het nieuwe seizoen met verenigingsavonden van start.
Deze avond zal Bart de Coo, redacteur van het blad Bijenhouden, een lezing voor ons houden over bijenhouden in de middeleeuwen. Bart zal spreken over het boek Vande Byen uit 1597 van Dirk Cluyt. Over dat boek schreef hij zijn afstudeerscriptie. Bart zal vertellen over leven en werk van Cluyt en de manier waarop hij het imkeren aanpakte. Het zal duidelijk worden dat Cluyt het nauwelijks anders kan hebben gedaan dan zijn voorgangers, tot diep in oudheid, omdat hij bepaalde kennis gewoon niet had die voor ons vanzelf spreekt. Cluyt had bijvoorbeeld geen idee wat een 'redcel' was of hoe bijen zich voortplanten. Tot slot zal Bart vertellen hoe het verder ging met de bijenteelt in Nederland en met de status van Cluyt.

Ook staan we op deze avond stil bij de kennismakingscursus van het afgelopen jaar. Aan de cursisten zullen de getuigschriften worden uitgereikt.

Na de pauze houden we weer een verloting. Wie heeft er nog spullen voor deze verloting en wil deze gratis ter beschikking stellen? Heeft u iets dat u kwijt wilt en dat leuk of bruikbaar is voor anderen, neem het dan deze avond mee!

De verenigingsavond vormt uiteraard ook weer een goede gelegenheid om met collega imkers bij te praten over het afgelopen bijenseizoen dat in meerdere opzichten bijzonder was! De avond begint om 20.00 uur en wordt zoals gebruikelijk weer gehouden in wijkcentrum De Huesmolen, De Huesmolen 60 te Hoorn.

20 april
2018
Verenigingsavond

De heer Arie Kreike van de Nederlandse Commissie voor Bijenproducten zal een lezing voor ons houden over het praktijkonderwerp honing. Het eerste deel van de lezing gaat over de kristallisatie en het bewaren van honing. Aan de orde komt hoe dat werkt, wat je moet doen en wat er fout kan gaan. In het tweede deel van de lezing wordt het microscopisch beoordelen van honing besproken. Arie vertelt hoe een imker zelf de florale herkomst van zijn honing kan herkennen en vaststellen.

23 maart
2018
Jaarvergadering

Jaarvergadering

16 februari
2018
Verenigingsavond.

Deze avond vertelt ons lid Baldi Dekker over bijzondere bijenkasten. Vele typen kasten zullen worden getoond en besproken. Heeft u ook een bijzondere bijenkast? Neem deze dan mee naar deze verenigingsavond!

26 januari
2018
Verenigingsavond

 Ons lid Peter op den Kelder zal deze avond een lezing voor ons verzorgen over het thema bestuiving.

3 november
2017
Thema-avond/Groepsavond

Thema-avond/Groepsavond van de Groep Noord-Holland. De thema-avond staat in het teken van de komst van de Ledenraad bij de NBV en ter lering en de vermaeck gaat het over honing, honingvervalsingen en de wetgeving daarover. Deze thema-avond/Groepsavond wordt, zoals we gewend zijn de laatste jaren, gehouden in de Kerckhaen, Jisperweg 57, Westbeemster. Aanvang programma 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. Zie voor meer informatie over deze thema-avond en het programma de webpagina van de Groep Noord-Holland: http://noord-holland.bijenhouders.nl/actueel/show/1966

29 september
2017
Verenigingsavond

Deze avond zal ons lid Henk Stam vertellen over bijenwas in de praktijk. Bijenwas smelten, kunstraat insmelten, sjoemelwas, etc., etc. het komt allemaal aan de orde deze avond. Daarbij is uiteraard volop ruimte voor interactie. Daarnaast reiken we op deze avond de certificaten uit aan de cursisten van de cursussen van het afgelopen seizoen en mag een jubilaris een onderscheiding in ontvangst nemen.

21 april
2017
Verenigingsavond

Deze avond zal ons lid Martijn Kort een lezing verzorgen over bijengezondheid. Het eerste deel van de lezing gaat over de functie van de bijengezondheidscoördinator. Martijn is vrijwilliger in het team van de coördinator. In het tweede deel van de lezing komen bijenziekten in het algemeen aan de orde alsmede de behandeling tegen varroamijten

17 maart
2017
Jaarvergadering

De jaarvergadering wordt zoals elk jaar gehouden in het voorjaar. Deze keer op 17 maart in, zoals gebruikelijk, het Cultureel Centrum De Huesmolen te Hoorn.

Alle stukken met betrekking tot de jaarvergadering zijn aan de leden gemaild door onze secretaris. Mocht u deze niet hebben ontvangen dan vernemen wij dit graag. De agenda is HIER te downloaden.

17 februari
2017
Verenigingsavond

Bijenteeltleraar Ko Veltman zal voor ons een lezing houden. Het eerste deel van de lezing heeft als titel ‘De bij dichtbij’ en gaat over het functioneren van de bij als individu en als staat, de invloed van feromonen op het volk en welke invloed dat heeft op de uitwintering en het werk van de imker in de bijen. Het tweede deel van de lezing, na de pauze, zal Ko het bijenjaar doorlopen. In beide delen zal er vooral aandacht zijn voor de imkerpraktijk. Omdat elke imker zijn eigen manier van imkeren heeft en daar ook een mening over heeft, zal er volop ruimte zijn voor vragen en discussie. Indien de tijd het toelaat, zal Ko de avond afsluiten met een verdere verdieping over de praktijk van het uitwinteren aan de hand van enkele filmpjes.

20 januari
2017
Verenigingsavond

Deze verenigingsavond zal worden ingevuld door dhr. Frans van Alebeek, ecoloog en entomoloog. Hij heeft ervaring met onder andere biodiversiteit, natuur en landschap, stadslandbouw en urbane ecologie (met een focus op solitaire bijen), multifunctionele landbouw.
De lezing is een eerste kennismaking met de wereld van de ‘wilde’ bijen. Want naast de bekende honingbijen kennen we in Nederland nog 350 andere soorten solitaire bijen en hommels. Die verschillen enorm in hun uiterlijk en levenswijze. In deze lezing laat Frans u zien dat u veel daarvan in uw eigen tuin kunt ontdekken.
Copyright Bijenteeltvereniging West-Friesland.
artJan Fernhout komt vertellen over Arista Bees Research, over bijen die varroa sensitieve hygiene (VSH) gedrag vertonen. Zeer actueel, elke imker heeft wel kennis genomen van de Brandpunt uitzending in mei dit jaar over SUPERBIJEN. Heb je die gemist, kijk dan nog eens op: https://brandpuntplus.kro-ncrv.nl/brandpuntplus/oplossing-bijensterfte/ . Iedereen is welkom! Graag tot vrijdag 2 november.